Wednesday, 6 June 2018

8 MONTHS INTERNSHIP

I and my friends have passed 8 months of internship life since september until may. Alhamdulillah we managed to survive by Allah's will. 

Our internship started from community based rehab (CBR) to return to work (PERKESO) to older people (Old Folks Home) and we end at special education (PPKI, SKDML). 2 months survival at each place is a blessed. 

Fyi, this is occupational therapy (OT). We works on disable people to help them in their daily lives 'occupations' - to cook, to drive, to play, to bath, to groom, to write, to type etc. Despite of their disability, we want them to be independent just like normal people do. That feelings when they smile when they start to walk, when they got excited for little things they can do, parents tear up when their children able to write/read simple words. That was the best part of being an occupational therapist.

I got inspired by them every single day during my internship.

 


You can see a young man paralyzed both of his lower limbs ambulated by wheelchair and can still greet people 'good morning' with smile and cheer up everyone "apa ni hensem2, lawa2 tapi tak semangatt? semangat2!" and make people laugh with his jokes. Meanwhile, he has lost his job and wife due to his disability.  
You can see how struggle parents can buy everything as long it can give advantages to their children.
You can see how struggle kids with learning disability, down syndrome, autism try to read a simple words, write name in a line, copy simple shapes and memorize colors or even to stay still. 
You can see disable peoples with no legs/hands, unable to walk or even stand, paralyzed one side of body, but they are still faithful in Allah. They pray even difficult, recite al-quran and being generous.

How can I not being grateful today when I can breath, walk, run, talk, laugh, do works and many more. 
How can I not being a positive person when I am healthy and can do everything that I want
And how can I not doing what Allah ask when He has give me so many things in this life. 

I am blessed to be in this field #occupationaltherapy and hope by helping these people can help me in here after life insyaAllah. 

Wednesday, 2 August 2017

REVIEW BANGI WONDERLAND THEME PARK


I recommend this place for those who want to enjoy and release stress. But, i totally not recommend to those yang sayang kulit, muka putih melepak ali baba takut burn sebab sini memang panas and sekejap je boleh burn. Kalau takpun, prepare lah topi.

So guys, let's check this out! Hopefully membantu 😋

First, here the ticket price (MyKad);


Dewasa : RM58
Kanak-kanak : RM48 (Ketinggian di bawah 130 cm)
Kanak-kanak : PERCUMA (Ketinggian di bawah 50cm)
Warga Emas (60 tahun ke atas) & OKU : Diskaun 50%

p/s: btw, hari tu kami datang time ada offer. so, beli online (weekdays) dapat RM39 utk dewasa. if beli online tp (weekend) dapat RM44/dewasa. walk in harga maintain macam biasa. selalu lah check diorang punya website if ada offer ke apa.

Second, here the locker rental plus deposit;

Small :  RM10 + RM10
Medium : RM15 + RM10
Large : RM30 + RM10

p/s: hari tu kami sewa yg small je boleh sumbat utk 4 org punya beg (student kan camnilah nak jimat hahha pandai2 lah kau sumbat and susun)

Third, the tube rental plus deposit;

RM15.00  + RM10 

p/s: tube dia bentuk 8 tu untuk 2 orang. Tapi kena pandai jaga. Macam kami hari tu hilang kejap 1 tube sebab ada pak arab ambil hahah. 😂 sebab dia ingatkan tube ni free ambil je yang ada kat tepi2 huhu. Gigih taw kami pusing satu theme park tu nak cari tube kalau tak nnt tak dapat deposit kahkah (well, student kann 😝)

Fourth, here the list of rides;
  1. Kids adventure 
  2. magic funnel
  3. Insane racer
  4. Wonder Loop
  5. Anaconda Trail
  6. Boomeriang
  7. Body slide
  8. Spiralax
  9. Green Pearl
  10. Surf Rider
  11. Water Canon
  12. Pirates Bay
  13. Meander River
  14. The Fall
  15. Pirates Spa
  16. Typhoon River
p/s 1 : kami tak main semua lah sebab ada yang tengah renovate and tak berani nak cubaaa. Ni serious! korang tengok exactly mcm biasaaa jee tapi dah ada dekat atas slide tu mmg takut. (ke kami je eh? hahah 😰) 

p/s 2 : before start yang hard core tu korang boleh lah warm-up jantung n badan dengan rides yang comel-comel seperti (body slide, spiralax, anaconda trail, insane racer) atau main-main air dulu dekat (pirates bay, kids adventure, meander river, pirates spa) #tipsnikhasuntukkakakkakakatauabangabangsajathehe

p/s 3 : so, nak bagitahu awal-awal. bagi kami rides yang hard core (the fall, wonder loop, green pearl) nanti sampai je siapa nak challenge keberanian diri dia terus pergi cari ride ni okay. siapa naik ni kami ucap syabas! 😭👏

p/s 4 : maaf tiada review untuk boomeriang dan surf rider sebab tengah direnovate. sedih tak dapat try boomeriang tuu huu 

Kids adventure. Orang besar duduk kat tepi-tepi tu boleh lah tapi slidenya untuk budak-budak je taw. Nak review budak2 sesuai ke tak pun tak boleh sebab tak try naik haha. Tapi kalau tengok macam adventure jugak lah slide dia untuk budak huhu. Air cetek je


looks adventure isn't it?
haa ni orang besar boleh lah nak main buaian kat tepi tu. 
ni 3 sekawan. The Fall (ungu), Anaconda Trail (hijau kuning) & Insane racer (warna-warni)


Cantik kan? 😎😎 Insane racer. You guys akan slide secara berjemaah guna slider biru tanpa sewa k. Cara dia kena meniarap atas slider biru tu and slide! See who's the winner 😚


The Fall. Ni kami tak naik sebab haihhh seram memang tak berani. Curam gila-gila-gila-gila haaa. Berapa kali dah kami try duduk dekat puncak dia tapi bangun balik sebab memang tak berani bila tengok dari atas 😓😱 You gais should try!

p/s: Anaconda Trail takde gambar. Tapi yang tu kena naik guna tube 8 korang sewa tu. So, just nice lah untuk dicuba ;)

Green Pearl. Seram kami tak naik pun acah gambar je lebih ni haha. Ride ni dekat puncaknya tu korang akan dilepaskan sambil berdiri. euuuu memang tak lahhhh 😓


2 sekawan. Sesuai untuk warm-up kan badan sebab rides ni comel-comel je lagi yang hijau tu. Kalau baju kesat plus badan berat alamatnya kena tolak badan sendiri. Merah tu turun pakai tube so laju lah sikit. Body slide (hijau), Spiralax (merah)
Pirates Bay. Konsepnya macam kat pantai. Ada ombak and makin jauh makin dalam. 
Magic Funnel. Ni kena 4 orang sekali ride. Tube untuk 4 orang dia dah sediakan tak perlu sewa tube yang ni. Tapi semput jugak lah nak angkut tube besar tu naik tangga tinggi 😅
This is a must-try-ride! For me memang best, kecut perut, jantung boleh tertinggal waktu dia slide naik tinggi nanti kau jerit je lah. Lelaki pun kami tengok jerit tak ingat dunia macam sajat dah hahah 😆 Serious best! 👍
p/s : side tepi magic funnel ni ada ride wonder loop. takde pic sebab tetiba ternampak n tercuba waktu nak naik magic funnel ni kali ke-2. Yang ni haihh kami nasihat kalau tak reti berenang jangan lah naik. memang menyesal tawww hahaha. nak nangis rasa lepas naik ride ni 😠😭😭

Water canon. Tempat beratur tuggu turn. Yang ni kena ukur tinggi and berat dulu. (45kg,154cm and above) Less than that, sorry kak! Maximum pun ada tapi tak ingat hehe sorry. Pastu akan diberi life jacket tak kena sewa no worries! Kena try jugak yang ni taw! Best!

 Ni video water cannon. Seronok bila terpelanting tu rasa lama betul kat awangan haha

As you can see, tepi kids adventure tu ada satu ruang meja dan kerusi. So, sesuai lah kalau ada yang nak buat program n datang ramai-ramai. time kami datang ni pun ada company tengah buat event


 Alhamdulillah. We had so much fun here! Memang dapat release tension study tu kejap. Dari pagi sampai ke zohor berendam haha. (siap ada terjumpa jodoh lagi 😁😉) Time kami datang tu pun cuaca redup macam nak hujan tapi tak hujan. Tapi.... burn tetap burn 💥💥 sobss

Orait, done! thank you guys 💃 Have fun!